UMCU – Dag “+ 3 ” Slechte dag

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Slechte dag

Na (eindelijk) redelijk geslapen te hebben, bleek Dolf om 6.30 uur koorts te hebben, 39,8 graden. Meteen gestart met paracetamol. Er is een longfoto gemaakt, 2 bloedkweken afgenomen, één via de lijn en één met een extra prik. Hij voelt zich heel ziek, hoofdpijn, misselijk, koorts, kortademig.

Kortademig

Dit kan verschillende oorzaken hebben: longontsteking, vasthouden van vocht (met name achter de longen), tekort aan rode bloedlichaampjes. De saturatie is nog wel goed, 97%.

Uit de longfoto bleek geen longontsteking, maar toen de arts later Dolf’s longen beluisterde, dacht hij wel signalen van longontsteking te horen.
Ze geven nu antibiotica die bij longontsteking goed werk moeten doen. Het zou na 12 tot 24 uur kunnen aanslaan. Maar soms blijven patiënten de hele dipfase zo ziek. Het kan meevallen, zei de arts, maar garanties kunnen niet worden gegeven.

Dolf houdt ook vocht vast doordat er nog extra vocht werd toegediend via infuus, omdat er bloedafbraak was. Dit is nu minder, dus er hoeft geen nieuwe zak vocht aangesloten te worden. Dan zal Dolf ook minder vocht vast blijven houden.

De kortademigheid kan mede veroorzaakt worden door de daling van het hb. Het is nu 5,1 en vandaag zijn 2 zakken rode bloedlichaampjes gegeven.

Infuus

Antibiotica wordt via het infuus gegeven. Eten en drinken lukt nu helemaal niet. Gelukkig heeft hij al voeding via het infuus (bloedsuiker o.k. 6,7). Mond vochtig houden met een gaasje met water. Ook alle medicijnen worden weer via het infuus gegeven. Dolf is heel misselijk en het mag niet gebeuren, dat hij de medicijnen uitspuugt.

Probleem bloedplaatjes

Spannend: wat gaat de transfusie opleveren?  Het slinken van de milt zou ervoor kunnen zorgen, dat de bloedplaatjes van de bloedtransfusies niet worden afgebroken (dit was het geval met de bestrijding van de acute leukemie).

Vóór en na de transfusie wordt de waarde bepaald, om het effect te meten. Voor de transfusie was de waarde 17. Na de transfusie was de waarde 15 …  Zeer teleurstellend: totaal geen resultaat. Hier moet morgen weer naar gekeken worden. Dolf’s (nieuwe) beenmerg kan zelf nog geen bloedplaatjes aanmaken, dus is hij transfusie-afhankelijk. De transfusies moeten dan natuurlijk wel aanslaan.

Koorts

In de loop van de dag werd Dolf steeds beroerder. Om half 7 ’s avonds was de koorts 40,7 graden. Misschien zal er tussendoor paracetamol gegeven worden om deze pieken te voorkomen.

Wat een periode om je doorheen te moeten worstelen…